reklama

Chémia v potravinách

Životospráva mnohých ľudí naberá konzumný spôsob života. Ľudia sú uponáhľaný a zabúdajú na zdravú a vyváženú stravu. Zdravé potraviny môžeme vidieť už iba v oddelených regáloch so zdravou výživou. Ľudia kvôli ekonomickej situácii kupujú konvenčné potraviny, nepozerajú sa po zložení a kvalite potraviny, avšak čoraz viac len po cene. Dopyt potravín s najnižšou cenou je najväčší a mnohí spotrebitelia nemajú ani len záujem sa dozvedieť príčiny poklesu ceny na trhu. Obchodné reťazce ako najväčší modifikátor konkurencie túto situáciu dôkladne využívajú a v zmysle princípov trhového hospodárstva menia aj svoju ponuku, ktorá sa vyvíja len podľa ceny. Mnoho spotrebiteľov vôbec neprihliada na to, že „viac neznamená vždy aj lepšie“ a takisto sa toto heslo už dávno vytratilo aj z našich obchodov.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (36)
Chémia v potravinách
Chémia v potravinách (zdroj: Matej Šiculiak)

Do potravín sa pridávajú látky, ktorénapr. predlžujú trvanlivosť potravín, zvýrazňujú chuť alebo obnovujú farbupotravín, zvyšujú alebo regulujú kyslosť a zahusťovacie vlastnosti,prípadne dodávajú potravinám sladkú chuť bez použitia repného cukru. Všetkytieto látky sa nazývajú prídavné látky (aditíva). Prítomnosť látok pridaných,ktoré boli v potravine použité, musí byť uvedená na obalea v zostupnom poradí podľa toho, v akom množstve súv potravine obsiahnuté. Prítomnosť prídavných látok sa na potravineoznačuje názvom alebo číselným kódom..

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Potravinový kódex SR definuje niekoľkopojmov, ktoré sú z hľadiska zdravotnej bezpečnosti potravín veľmifrekventované. K ním patria aj pojmy: prídavná látka, technologickápomocná látka. Citovaná legislatívna norma definuje prídavnú látku takto:

Prídavnálátka je taká zložka potraviny, ktorá sa spravidla nepoužíva samostatne akopotravina ani ako potravinová prísada a ktorá sa zámerne pridáva dopotravín bez ohľadu na jej výživovú hodnotu z technologických dôvodov privýrobe, spracúvaní, príprave, ošetrovaní, balení, preprave alebo skladovaní,čím sa sama alebo jej vedľajšie produkty stávajú, alebo sa môžu stať súčasťoupotraviny alebo inak ovplyvňujú jej vlastnosti. Za prídavnú látku sa nepovažujúlátky pridávané do potraviny na úpravu výživovej hodnoty, ako sú minerálnelátky, stopové prvky, vitamíny a iné.“ ... „Z uvedeného je zrejmé, žeprídavné látky sú významným nástrojom pre technológiu najmä objektívnychdôvodov nemajú požadovanú štandardnú kvalitu.“

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Podobné funkcie ako prídavná látka dopotravín, plní aj technologická pomocná látka, ktorú Potravinový kódex SRdefinuje takto: „Technologická pomocnálátka je látka, ktorá sa pridáva do potraviny vo výrobnom procesez dôvodov technologických, prepravných alebo skladovacích úmyselne, avšaknie preto, aby sa stala súčasťou potraviny. Ak technologická pomocná látkazanechá v potravine zvyšky, tieto zvyšky nesmú spôsobovať zdravotné rizikápre ľudí, alebo mať negatívny vplyv na potravinu.“

Dôsledkynezdravej stravy plnej cudzorodých látok sú veľmi vážne a často krát ajchronické. Mnohí ľudia nevedia, akým veľkým rizikám sa vystavujú pri konzumáciitakýchto úplne všedných potravín. Najohrozenejšie sú však rizikové skupiny akonapr. deti, tehotné a dojčiace ženy, ľudia s respiračnýmiochoreniami, alergici, starší ľudia, ľudia so zníženou imunitou... Pre tútoveľkú skupinu ľudí je obzvlášť nevhodné konzumovať potraviny s niektorýmiprídavnými látkami, ktoré majú veľmi nepriaznivý vplyv na zdravie človeka.Preto takéto látky sú označované v tejto práci príslušným symbolom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Prídavnelátky v potravinách môžu spôsobovať rôzne zdravotné ťažkosti od preháňaniaa tráviacich ťažkostí, cez alergie, metabolické problémy a tvorby močovýchkameňov, až po poškodenie rôznych orgánov, kostnej drene alebo dokoncai vznik rakoviny.

Matej Šiculiak

Matej Šiculiak

Bloger 
  • Počet článkov:  9
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som enviromnetalista hľadajúci riešenia všade tam, kde dôvody nestačia. Zoznam autorových rubrík:  Environmentálny manažmentOdpadové hospodárstvoNezaradenéAditíva v potravináchRastliny v kuchyniFotonávody

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu