reklama

Alojzia citrónová

Seriál Rastliny v kuchyni je stručný súbor informácii o možnom využití niektorých rastlín v kuchyni (bez nároku na úplnosť informácií)

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)
Aloysia triphylla
Aloysia triphylla (zdroj: Missouri Botanical Garden)

Aloysia triphylla, Lemon Verbena

Listy vydávajú silnú vôňu citróna, podľa ktorej rastlinu nazývajú citrónový ker. Jej staršie latinské pomenovanie je Lippia citriodora, preto ju špecializované záhradníctva väčšinou ponúkajú pod názvom lípia.

Je mimoriadne aromatická a dá sa použiť na sladenie nápojov. Lístky pridané do čaju svojou vôňou a chuťou nahradia citrón. Takýto čaj nám pomôže pri zaspávaní, pôsobí upokojujúco, podporuje trávenie a je účinný aj pri problémoch s nadúvaním.

Taktiež môžme čerstvé listy použíť na:

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
  • ochutenie octu alebo olejov,

  • do nápojov,

  • ovocných šalátov,

  • nákypov,

  • pudingov, ovocných želatín,

  • domácej zmrzliny.

Keďže Alojzia je subtropický ker, voľne v prírode ju nenájdeme. Dá sa však kúpiť v našich záhradkárstvách.

Pestovanie

V našich podmienkach dorastá do výšky 25 cm a tvorí až metrové previsnuté výhonky. Má menšie sýtozelené špicaté listy usporiadané do trojpočetných praslenov okolo stonky a metliny drobných bielych alebo svetlofialových kvietkov.

V lete ju môžeme vyložiť s črepníkom na balkón, terasu či do záhrady. Najvhodnejšia je závesná nádoba, kde vynikne v celej svojej kráse. Zasadíme ju do priepustného, neutrálneho substrátu, umiestnime na slnečné stanovište a pravidelne polievame. Táto trvalka neznáša teploty pod 9 °C, preto ju na jeseň preložíme do bytu, kde pokračuje v raste. Ako izbovú rastlinu ju môžeme pestovať celoročne. Ak ju prezimujeme v chladnejšej miestnosti, zhodí väčšinu listov a prezimujú len korene. Nesmieme ju však zabudnúť občas poliať. Listy často pučia veľmi neskoro na jar, preto by sme sa nemali unáhliť, aby sme nevyhodili zdravú rastlinu. Alojziu si môžeme rozmnožiť polovyzretými vrcholovými odrezkami.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Použitá literatúra:

Rastliny v kuchyni - MUDr. Marián Fojtík

Exoflora.sk. Citrónová bylinka [online]. 2011. Dostupné na internete: <http://www.exoflora.sk/liecive-rastliny/citronova-bylinka/>

Matej Šiculiak

Matej Šiculiak

Bloger 
  • Počet článkov:  9
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som enviromnetalista hľadajúci riešenia všade tam, kde dôvody nestačia. Zoznam autorových rubrík:  Environmentálny manažmentOdpadové hospodárstvoNezaradenéAditíva v potravináchRastliny v kuchyniFotonávody

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu