Aloysia triphylla, Lemon Verbena
Listy vydávajú silnú vôňu citróna, podľa ktorej rastlinu nazývajú citrónový ker. Jej staršie latinské pomenovanie je Lippia citriodora, preto ju špecializované záhradníctva väčšinou ponúkajú pod názvom lípia.
Je mimoriadne aromatická a dá sa použiť na sladenie nápojov. Lístky pridané do čaju svojou vôňou a chuťou nahradia citrón. Takýto čaj nám pomôže pri zaspávaní, pôsobí upokojujúco, podporuje trávenie a je účinný aj pri problémoch s nadúvaním.
Taktiež môžme čerstvé listy použíť na:
ochutenie octu alebo olejov,
do nápojov,
ovocných šalátov,
nákypov,
pudingov, ovocných želatín,
domácej zmrzliny.
Keďže Alojzia je subtropický ker, voľne v prírode ju nenájdeme. Dá sa však kúpiť v našich záhradkárstvách.
Pestovanie
V našich podmienkach dorastá do výšky 25 cm a tvorí až metrové previsnuté výhonky. Má menšie sýtozelené špicaté listy usporiadané do trojpočetných praslenov okolo stonky a metliny drobných bielych alebo svetlofialových kvietkov.
V lete ju môžeme vyložiť s črepníkom na balkón, terasu či do záhrady. Najvhodnejšia je závesná nádoba, kde vynikne v celej svojej kráse. Zasadíme ju do priepustného, neutrálneho substrátu, umiestnime na slnečné stanovište a pravidelne polievame. Táto trvalka neznáša teploty pod 9 °C, preto ju na jeseň preložíme do bytu, kde pokračuje v raste. Ako izbovú rastlinu ju môžeme pestovať celoročne. Ak ju prezimujeme v chladnejšej miestnosti, zhodí väčšinu listov a prezimujú len korene. Nesmieme ju však zabudnúť občas poliať. Listy často pučia veľmi neskoro na jar, preto by sme sa nemali unáhliť, aby sme nevyhodili zdravú rastlinu. Alojziu si môžeme rozmnožiť polovyzretými vrcholovými odrezkami.
Použitá literatúra:
Rastliny v kuchyni - MUDr. Marián Fojtík
Exoflora.sk. Citrónová bylinka [online]. 2011. Dostupné na internete: <http://www.exoflora.sk/liecive-rastliny/citronova-bylinka/>